Umělecký přednes zněl Tyršovkou

Škola
středa 27.03.2024 |Jan David |Všechny aktuality

V úterý 26. března

V úterý 26. března se krátce před velikonočními prázdninami sešli na Tyršovce nadšenci do recitace, básní a uměleckého přednesu, aby si užili příjemné odpoledne spolu se školním kolem recitační soutěže.

Ke slyšení byly zajímavé texty klasických i neotřelých žánrů, zazněla tradiční slova od velikánů Seiferta s Erbenem i netradiční povídání například o sociální síti Instagram či Bilbova píseň z Pána prstenů. Více než tři desítky žáků se úspěšně popraly s nervozitou, překonaly samy sebe a z celého odpoledne si mohou odnášet skvělý pocit hezky odvedené umělecké práce.

Ve 2. kategorii žáků 4. a 5. tříd zvítězila Veronika Vinahorová z 5.A s básní Oldřicha Mikuláška Pohádka o brněnském krokodýlovi. Na druhém místě skončila Helena Mičková z 5.B, jež si připravila báseň Jaroslava Seiferta Hora Říp. Obě slečny budou naši školu příští týden reprezentovat v okrskovém kole. Třetím místem se může pochlubit Ela Matláková (5.B).

Ve 3. kategorii dětí z 6. a 7. tříd uspěl na prvním místě Jan Morys (6.C), jenž výrazně zaujal Seifertovou básní Housle. Druhé místo si z recitační soutěže pak odnesla Eliška Jaroňová (6.B) s textem Miloše Kratochvíla Ztracená teta. Oba žáci zaslouženě postoupili do okrskového kola. Třetí místo poté udělalo radost Štěpánu Krumpolcovi (6.A).

V nejstarší kategorii žáků 8. a 9. tříd byly ke slyšení dospělé a emočně náročnější kusy. Nejlépe si s nimi poradila Kristýna Mičková z 8.B, která svou kategorii vyhrála s krásným textem Milana Kundery Chtěla bych odtud odejít. Osobitým pojetím rovněž Kunderova, avšak tentokrát prozaického textu z Nesnesitelné lehkosti bytí nadchnul také Tadeáš Fárek z 9.B. Oba žáci se mohou připravovat na další kolo soutěže. Sestavu na třetím místě doplnila Kristýna Chaloupková z 9.C.

Vítězům upřímně gratulujeme a všem zúčastněným děkujeme za vystoupení z komfortní zóny a důkaz, že umělecké texty a jejich přednes mají i dnes své důležité místo.

Mgr. Jan David, organizátor soutěže