Přírodovědně-dějepisná exkurze do Polska

2. stupeň
středa 15.06.2022 |Alena Kvitová |Všechny aktuality

Ve dnech 2. a 3. června

Ve dnech 2. a 3. června absolvovali naši osmáci a deváťáci přírodovědně-dějepisnou exkurzi do Polska. Ve čtvrtek dopoledne jsme navštívili Park miniatur v Inwaldu. Kromě významných polských a světových historických budov se dětem velice líbilo 5D kino a egyptská hororová show.

V odpoledních hodinách jsme navštívili areál bývalého nacistického vyhlazovacího a koncentračního tábora Auschwitz (Osvětim) a Birkenau (Březinka). Exkurze trvala více jak 3 hodiny. Se sluchátky a porty procházeli žáci rozsáhlým areálem a prostorami táborových baráků. Míjeli vitríny s hromadami bot, protéz, kufrů, hrnců a misek, ale i výrobků z lidských vlasů. Podle zpětných vazeb, které žáci poskytli, by měl toto místo navštívit každý, aby se zamyslel nad tím, jakou hodnotu má lidský život. Taky, aby si uvědomil, co může člověk, nebo systém udělat jinému člověku, nebo skupině lidí.

Zde je věta jednoho z žáků po této exkurzi, která myslím dobře zachytila pocity nás všech: „Působí to na mě jako smutné, tajemné a tragické místo protože se tam odehrály strašné věci a doufám, že už se to nikdy nestane.“

Po ubytování a večeři v hostelu Green jsme se pak vydali do židovské čtvrti Kazimier. Žáci mohli na vlastní kůži zažít neopakovatelnou atmosféru večerního Krakowa. Prohlídka tohoto krásného historického města pokračovala i druhý den. S panem průvodcem jsme navštívili královský hrad Wawel, krakowského draka, Rynek Glowny, Súkenice,… Bylo toho opravdu hodně.

Po obědě jsme jeli do Weličky do Solných dolů. Tento světoznámý solný důl byl
v roce 1978 zapsán do Prvního seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Dostali jsme se až do hloubky 135 m, ušlapali přes tři kilometry, viděli krásné prostory a komnaty ze soli, koně, kteří v dole pracovali,… Žáky nejvíce zaujala Kaple svaté Kingy. Je to solný chrám vyzdobený oltářem, sochami a obrazy ze soli. Ze stropu visí lustry z bílého zlata, tedy ze soli, od pravých křišťálů k nerozeznání.

Pak žáci utratili poslední zloté za krowky a vyjeli jsme směr Nový Jičín.

Pro velký úspěch budeme tuto exkurzi opakovat v říjnu.

RNDr. Alena Kvitová