Na návštěvě u Františka Palackého

2. stupeň
pondělí 13.11.2023 |Rudolf Balon |Všechny aktuality

Žáci druhého stupně navštívili památník věhlasného historika

Ve čtvrtek 9. listopadu 2023 se naše třída 7.B (společně se 6.B) v rámci hodin dějepisu vypravila na exkurzi zaměřenou na život a dílo Františka Palackého (den před námi se na stejné místo vydaly 6.A a 6.C).
Ráno okolo osmé hodiny jsme se sešli před školou a nastoupili do autobusu směr Hodslavice. Na místě na nás čekal pan průvodce Lubomír Červenka, který je zároveň evangelickým farářem kostela, jejž jsme později navštívili.
Naší první zastávkou byl kostel svatého Ondřeje, kde jsme se dozvěděli, že se jedná o nejstarší dřevěný kostel na severní Moravě. Vedle něj se nachází hrob Palackého rodičů. Hned poté nás čekal výklad ve Františkově rodném domě. Pan průvodce nám povídal o dětství, dospívání a jeho další kariéře. Také jsme měli možnost celý dům projít.
Poslední částí naší exkurze byl evangelický kostel. Výklad byl podle nás nejzajímavější a nejzábavnější. Zaujalo nás, že tento kostel není nikomu zasvěcený.
Díky tomuto výletu jsme se dozvěděli spoustu informací a taky si uvědomili, že učivo dějepisu není jen v učebnicích, ale všude kolem nás.

Sára Hendrychová a Karolína Vašendová (7.B)