Za divadlem do Brna

2.stupeň
středa 15.05.2024 |Jan David |Všechny aktuality

V úterý 14. května

V úterý 14. května čekalo pětatřicet osmáků a deváťáků Tyršky brzké vstávání. Vydali se totiž vlakem do Brna, kde je čekal jednodenní (primárně kulturní) zájezd. V Brně totiž navštívili Divadlo Radost a jeho inscenaci 24. října 1942.
Toto multimediální představení představilo zajímavou formou události spojené se slavnou operací Anthropoid, úspěšným atentátem na říšského protektora Reinharda Heydricha. Žáci se v představení dozvěděli detaily o přípravě atentátu, pocitech Gabčíka s Kubišem, takřka v přímém přenosu se autenticky přenesli také do krypty kostela Cyrila a Metoděje, kde boj statečných atentátníků vyvrcholil. Celé představení bylo zakončeno zmínkou o dalších osobách, kteří parašutistům pomáhali a jež byli 24. října roku 1942 popraveni v koncentračním táboře Mauthansen.
Vstřebat dané představení poté žáci mohli ještě na navazujícím workshopu (mimo jiné s jedním z herců představení), ve kterém společně diskutovali, kdo je to vlastně hrdina, jaké oběti musí přinášet a nakolik se dovedou do pocitů osob riskujících vlastní život vcítit. Pro některé žáky to bylo dnes už jen těžko představitelné, na jiné celý zážitek značně zapůsobil a snad jim bude v hlavách doznívat i v následujících dnech.
Po kulturním obohacení čekala celou skupinu procházka Brnem, mimo jiné jsme se podívali do úctyhodných zahrad secesní vily Löw-Beer, která leží hned pod tou nejslavnější brněnskou vilou – Tugendhat, zapsanou na seznamu světového dědictví UNESCO. I tu jsme z dálky zahrady mohli obhlédnout.
Závěr programu pak patřil (pro některé žáky vysněnému) obědu a nákupům v centru velkoměsta. Dobrá nálada při cestě vlakem zpátky a zázračně stihnutý navazující spoj domů do Nového Jičína potvrdily, že se celý den povedl. Díky za něj.


Jan David, vedoucí zájezdu