Dopisy Ukrajincům

2. stupeň
pátek 04.03.2022 |Jan David |Všechny aktuality

Válka na Ukrajině a tíživá situace tamějších obyvatel se dotýká i výuky žáků naší školy

Válka na Ukrajině a tíživá situace tamějších obyvatel se samozřejmě dotýká i výuky žáků naší školy. Děti o Ukrajině hovoří, ptají se, v hodinách diskutují o nepochopitelném jednání ruského prezidenta Putina a hlavně přemýšlejí, jak mohou Ukrajincům pomoct a podpořit je.

Tato témata se probírají například v hodinách občanské výchovy, dějepisu či zeměpisu, ale postupně prostupují každodenní výukou, protože se všichni musíme společnými silami vypořádat s tím, v jak nebezpečném světě nyní v Evropě žijeme.

V tomto týdnu například s děti poslouchaly skladbu písničkáře Karla Kryla Bratříčku, zavírej vrátka a hledaly v ní historické paralely mezi rokem 1968 v Československu a rokem 2022 na Ukrajině.

Žáci 7.B pak tuto středu v hodině českého jazyka – slohu poslouchali aktuální audio reportáž týdeníku Respekt z polsko-ukrajinského pohraničí popisující těžkosti uprchlické krize. Následně děti napsaly osobní dopisy ukrajinským uprchlíkům, ve kterých jim vyjádřily svou podporu, nabídly pomoc a ostře se ohradily proti jakékoliv válečné agresi. Řada dopisů byla natolik povedená a empatická, že při jejich čtení oko doslova nezůstalo suché…

Dopisy nadchly i šéfredaktoru týdeníku Respekt Erika Taberyho. Ten některé dopisy sdílel na svých sociálních sítích s velkým dosahem – a čtenáře dopisy velmi zaujaly. Erik Tabery k práci našich dětí napsal toto:

„Tohle mě ráno čekalo v poště. Píše mi pan učitel z jednoho menšího města, že v sedmé třídě pouštěli reportáž Silvie Lauder o uprchlících, kteří z Ukrajiny dorazili na polskou hranici. Tu, kterou načetl Ivan Trojan. Pan určitel píše, že děti chtějí o situaci na Ukrajině mluvit. Pomáhají jim vyrovnat se s tou událostí. A mimo jiné i tím, že po poslechu naší reportáže napsaly ukrajinským dětem dopis. Tady jsou tři z nich. Všechny jsou strašně dojemný. U věty „i o zábavu bude postaráno” už ty oči fakt neviděly na čtení. Díky všem učitelkám a učitelům za vaši práci. Týdeník Respekt.“

Na dojemné reakce čtenářů se můžete podívat například zde:

Všem našim žákům děkujeme za to, jak jsou v těchto dnech aktivní, stateční, jak pokládají ty správné otázky a jak na ně umí hledat důležité odpovědi. Věříme, že právě tohle je jeden z důležitých rozměrů základního vzdělávání.

Sláva Ukrajině.

Mgr. Jan David, vyučující