Osmáci objevovali svět techniky

2. stupeň
čtvrtek 30.11.2023 |Jan David |Všechny aktuality

Ve středu 29. listopadu

Ve středu 29. listopadu se třídy 8.C a 8.B vydaly do Ostravy Dolních Vítkovic. Žáci tak měli příležitost prozkoumat tento unikátní prostor bývalého závodu na těžbu uhlí a výrobu železa, ale především se zapojit do vzdělávacích aktivit, které Dolní Vítkovice nabízí.
Třída 8.C se v multifunkční hale GONG zúčastnila programu Stavíme město. Zde se žáci seznámili s tím, na jaké aspekty musí myslet urbanisté a architekti, pokud dávají dohromady návrh nového města či městské části. Žáci se jimi i na okamžik stali, když ve skupinách vybírali vhodné mostní konstrukce, bytové domy či sportovní vyžití pro občany fiktivního města. Tyto stavby pak na konci umístili do finální mapy celého návrhu.
Třída 8.B zase ve Velkém světě techniky zjistila, jak rozpoznat manipulaci, falešné fotografie, fake-news a jak se celkově vyznat v informačním chaosu. Program Věřte nevěřte především pomáhá rozvíjet informační a mediální gramotnost žáků.
Poté se obě skupiny setkaly v hale U6 – Malém světě techniky. Tato nově zrekonstruovaná expozice nabízí interaktivní atrakce spojené s vizí spisovatele Julese Verna, různými způsoby dopravy, žáci si mohli otestovat potrubní poštu, vyzkoušet obráběcí dílnu i kovodílnu. Největší zájem byl mezi budoucími řidiči o různé dopravní trenažéry.
Zážitky nabité dopoledne zakončily děti informací, že by v celém areálu a jeho dalších budovách bylo ještě co objevovat několik dalších dní.

Jan David, třídní učitel 8.C