Velké úspěchy Tyršováků

2. stupeň
čtvrtek 21.12.2023 |Alena Kvitová |Všechny aktuality

V přírodovědných soutěžích

Velké úspěchy Tyršováků v přírodovědných soutěžích
Ve středu 13. prosince 2023 se v Hranicích na Moravě uskutečnilo regionální kolo chemické soutěže “Hledáme nejlepšího mladého chemika ČR”. Soutěže se zúčastnili žáci z Moravskoslezského, Zlínského a Olomouckého kraje. 
Ze 75 soutěžících se Gabriela Juříčková umístila na krásném 3. místě a Anna Marie Lapišová na 4. místě
Obě žákyně postupují do dalšího kola, které bude praktické a uskuteční se 9. února 2024 opět v Hranicích na Moravě. 
Z teoretické části testu bylo možné získat maximálně 100 bodů. Praktická část, která se bude teprve konat, pak může přinést maximálně 40 bodů. Tato dvě hodnocení se poté sečtou a první dva chemici s nejvyšším počtem bodů postoupí do celostátního kola v Pardubicích. 
Dne 15. prosince 2023 se na novojičínském gymnáziu konala přírodovědná soutěž na téma „Voda”. Tyršku reprezentovaly dva týmy po třech dětech. Tým Jednorožci zastupovaly žákyně z 9. B: Vendula Románková, Gabriela Juříčková a Karolína Horníková. Druhý tým s názvem Jičínky reprezentovaly žákyně z 9. C: Monika Goldová, Anežka Šatránová a Johana Demlová.  Soutěž se skládá ze čtyř částí: fyzika (teorie a praktická část), ekozeměpis (teorie), chemie (teorie a laboratoře) a biologie (teorie a praktická část). Na každou kategorii byl vyčleněn časový limit 45 minut. 
Obě skupiny skončily na výborných příčkách. Z 21 skupin se Jednorožci umístili na 3. místě a Jičínky na 1. místě. Oba týmy postupují do krajského kola, které se bude konat 30. ledna v Opavě.
Všem soutěžícím držíme palce v dalších kolech soutěží!
Za soutěžící Gabriela Juříčková
Za vyučující Alena Kvitová